Slik skriver du en argumenterende tekst (med eksempler)

Å skrive en argumenterende tekst er en ferdighet som krever både struktur og overbevisende argumentasjon. Uansett om du skriver for skole, jobb, eller en blogg, vil denne guiden hjelpe deg med å mestre kunsten å formidle et standpunkt som overbeviser leseren.

Jeg påstår at jeg kan hjelpe deg med å skrive en god argumenterende tekst. Jeg kommer ikke til å argumentere hvorfor men kan garantere at du slipper lese igjennom slike tunge forklaringer du finner i norskbøkene på skolen.

Her kommer de beste tipsene og forklaringene på hva som er en argumenterende tekst.

Så, hva er en argumenterende tekst?

En argumenterende tekst handler om å uttrykke en mening og støtte den med fakta, eksempler og logiske resonnementer. Målet er å overbevise leseren om at ditt standpunkt er gyldig.

Dette gjør du ved å:

  1. Bruk fakta og statistikk: Tall og data styrker troverdigheten din.
  2. Vær logisk: Unngå følelsesladet språk uten støtte i fakta.
  3. Adressér motargumenter: Dette viser at du har en helhetlig forståelse av temaet.
  4. Hold språket tydelig og overbevisende: En selvsikker tone gjør teksten mer overbevisende.

For å forstå hva vi skal skrive i teksten, må vi få rede på noe essensielt…

Hva er et argument?

Den norske ordboken lyder: «Saksforhold eller tankegang som fremføres for å styrke eller svekke en påstand, beslutning, oppfatning e.l.».

Her var det mange flotte ord, men hovedprinsippet er at du skal legge frem noe du tenker og begrunne så godt du kan på hvorfor du tenker eller mener slik. Vi skal argumentere hvorfor vi mener som vi gjør, og hvorfor vårt tankesett eller ide er gyldig.

Det som er fint med å skrive argumentet sitt i en tekst, er at du kan alltid gå tilbake og endre noe, samt polere til du har bygd opp et skikkelig godt argument.

Slik bygger du opp en argumenterende tekst

Akkurat slik som med mange andre tekster du blir nødt til å skrive igjennom livet, består en velstrukturert argumenterende tekst av tre hoveddeler: innledning, hoveddel og avslutning.

Som en helhetlig struktur for de 3 hoveddelene kan vi bruke femavsnittsmetoden. Denne består av innledning, tre argumenter i hoveddelen og avslutning.

Før du går innpå innledningen, argumentet eller avslutningen kan du skrive ned noen setningsstarere. Disse hjelper deg med strukturen og er ledende til hvordan du presenterer argumentet. Dette gir den som leser eller lytter en god oversktig i tilegg.

Eksempler på setningsstartere:

  • For det første
  • Først og fremst
  • Vi må ikke glemme at
  • Enda viktigere
  • Det viktigste er at
  • Et annet viktig argument er
  • Enkelte kan også hevde at
  • Vi kan konkludere med
  • Konklusjonen er
  • På bakgrunn av mine argumenter
  • Sist, men ikke minst

Det å skrive en innledning kan ofte virke som det vanskeligste. Står du fast vil jeg anbefale deg å starte med hoveddelen og finne frem innholdet du ønsker å argumentere for. Her er noen punkter som du kan inkludere i din innledning:

  • Start med en oppmerksomhetsvekker, som en statistikk eller et spørsmål.
  • Presenter temaet og hvorfor det er viktig.
  • Avslutt innledningen med påstanden din, som er tekstens hovedbudskap.

Ikke vær redd med å presentere argumentet ditt med noe som fanger oppmerksomheten tidlig i teksten. Bygger du opp for tregt, kan folk bli lei og ønske at du skal komme til poenget.

Ønsker du å bygge saktere opp for å komme frem til poenget dit senere, kan du gi dem noen interessante smakebiter her og der, som bygger opp din sak.

I hoveddelen utdyper du standpunktet ditt med argumenter og støttende informasjon.

  • Argument 1: Begynn med det sterkeste argumentet.
    Eksempel: «Engangsplast står for 50 % av plastavfallet i havene, noe som fører til uopprettelige skader på marine økosystemer.»
  • Argument 2: Fortsett med et logisk eller etisk argument.
    Eksempel: «Alternativer som papir eller resirkulerbar plast er både tilgjengelige og kostnadseffektive.»
  • Argument 3 eller motargumenter: Argumenter i igjen eller møt mulige innvendinger.
    Eksempel: «Selv om noen hevder at det er dyrt å erstatte plast, vil langsiktige fordeler for miljøet og økonomien oppveie kostnadene.»
  • Oppsummer de viktigste poengene.
  • Gjenta påstanden din og avslutt med en oppfordring.
    Eksempel: «Å forby engangsplast er ikke bare nødvendig for miljøet, men også for fremtidige generasjoner. Vi må handle nå.»

Å mestre kunsten å skrive en god argumenterende tekst handler om mer enn å presentere et standpunkt – det handler om å bygge bro mellom din mening og leserens forståelse. Med en tydelig struktur, godt underbygde argumenter og evnen til å imøtegå motargumenter, kan du skape en tekst som virkelig overbeviser.

Enten du skriver for skole, jobb eller for å formidle en hjertesak, er nøkkelen å være klar, logisk og respektfull i din fremstilling. Nå som du har verktøyene og tipsene, er det bare én ting som gjenstår: å sette i gang!

Få fingrene på tastaturet eller la pennen flyte – masse lykke til! 😊

Fant du innlegget nyttig? Del det gjerne med en venn.
Henrik
Henrik